Els Fruits Saborosos

Música i arranjaments de Vicens Martín sobre el llibre de poesia de Josep Carnerfruits_300dpi

VICENS MARTÍN DREAM BIG BAND & GEMMA ABRIÉ

Guardonat amb els premis Enderrock a la Millor Proposta de Jazz i el Millor Directe de Jazz 2013

Descarregar el dossier de premsa aquí.

Comprar el CD aquí.

_MG_6550

Amb la publicació l’any 1906 d’Els fruits saborosos, Josep Carner, amb només vint-i-dos anys, entra a la història de la literatura catalana com a figura cabdal del Noucentisme. Més tard serà conegut com el “príncep dels poetes”.

És habitual la transversalitat en l’art, i és també habitual que els músics facin melodia les paraules dels poetes. En el cas de la nostra llengua, comptem amb meravellosos exemples, com són els casos de poetes com Ausiàs March, Verdaguer, Maragall, Salvat-Papasseit, Martí i Pol, entre d’altres noms il·lustres._MG_6577

Aquest concert és la interpretació d’una selecció dels poemes del llibre de Carner, musicats per Vicens Martín, que ha fet seves les paraules del poeta per a convertir-les en cançons, sense que els versos perdin l’aroma mediterrani que contenen i que sempre ha acompanyat la música de Martín.

Els fruits saborosos és un recull de 18 poemes relacionats amb algun fruit. Però els veritables protagonistes són personatges en diferents estats de la vida: infantesa, maduresa, vellesa, joventut… I les seves emocions són dibuixades amb la saviesa i el domini de la paraula de Josep Carner mitjançant metàfores relacionades amb les fruites. Infants que estan descobrint el món, gent gran que viu el seu escàs futur amb resignació, o joves plenes d’energia i il·lusió. Tots ells queden immortalitzats als diferents poemes amb la descripció de les seves emocions. I quin millor llenguatge que la música per a parlar d’emocions.

Tot això interpretat per la veu de Gemma Abrié, versàtil i carismàtica amb un gran coneixement de llenguatges tan diversos com són el jazz més tradicional, el funk, o la cançó d’autor catalana. I acompanyat dels recitats de la rapsoda Mariona Blanch, actriu de gran trajectòria als escenaris i excel·lent cantant.

Fruits Saborosos_29gen_0065

 

 

PREMSA:

Jordi Bianciotto (El Periódico): La seva cançó-jazz va desprendre aromes mediterrànies i es va obrir per moments a inflexions flamenques i fins i tot als Balcans en la composició final, que va comptar amb una sorollosa implicació del públic. Els seus fruits saborosos van acabar sent delicats i acollidors.

Karles Torra (La Vanguardia): Martín ha fet un vestit musical a mida per a uns poemes que traspuen frescor, sensualitat i energia.

Joan Carles Abelenda (JazzTK): L’èxit de la proposta presentada radica en l’exquisit i exemplar acoblament entre les idees que emanen dels poemes de Carner amb la música composta a l’efecte per Vicens Martín. Es podria afirmar, sense caure en exageració, alguna que s’ha dut a terme un treball molt més enllà de la simple musicalització, primordialment pel repte de mirar de conferir el valor just a les paraules que apareixen en el poemari.

Jordi Martí Fabra (440 Clàssica & Jazz): Martín ha tingut en compte tots aquests nivells de lectura i aborda els poemes amb una gran diversitat de tons, adequant l’ambient de cada composició a l’aire de cada text i traient punta a la mal·leabilitat d’una big band que aplega puntals del país jazzístic.

Cándido Querol (B!ritmos): Una obra ambiciosa, que mereixeria inaugurar alguns dels festivals catalans.

Oriol Saladrigas (Nuvol): El resultat és un disc subtil, acurat i pulcre, i un directe potent, fresc i estimulant.

Arion Molina (La Ruta del Jazz): Per poc que pugueu, no deixeu de veure i escoltar en viu aquesta impressionant obres jazzístic-poètica sobre Els Fruits Saborosos.